Op zoek naar de Noord-Amerikaanse Indianen

Dit blog bevat een overzicht van links naar interessante websites over de Noord-Amerikaanse Indianen, aanbevolen literatuur, films, series en documentaires.

 

Websites:

http://www.sittingbullfamilyfoundation.org/
De website van de achterkleinkinderen van Sitting Bull: Ernie La Pointe en zijn zusters Marlene, Lydia en Ethel…

http://www.sittingbull.org/
Informatieve site met vele links naar historische personen, inclusief Sitting Bull en de Sioux.

http://www.dlncoalition.org/home.htm
Dakota/Lakota/Nakota website die opkomt voor de bescherming van de Rode Naties en de naleving van hun grondrechten.

http://www.american-tribes.com/index.htm
Informatieve en zeer gedetailleerde website met bronmateriaal over de rijke historie van de N-Amerikaanse Indianen met foto’s, biografieën, links naar fotoarchieven en een deskundig forum, waaronder afstammelingen van de Lakota-Sioux.

http://crazyhorsememorial.org/
De website over het Crazy Horse Monument in aanbouw in de Black Hills.

http://www.lakota.nl/
Een website van de Lakota Stichting die zich bezighoudt met de Lakota-Sioux. Zij geven voorlichting over hun geschiedenis, hun cultuur en hun huidige situatie.

http://www.oldwestartist.com/index.html
De website van Jeroen Vogtschmidt, schilder en kenner van de N-Amerikaanse Indianen en hun cultuur. Hij schildert prachtige en nauwkeurige Wildwestportretten van Indianen in hun natuurlijke landschap.

http://www.old-picture.com/
Een omvangrijke collectie van historische foto’s uit de periode 1850-1940.

http://www.franksrealm.com/sivu-indians.html
Een prachtige en gedetailleerde website over de Indianen van de Grote Vlaktes en bijzondere karakters uit het Wilde Westen.

http://www.firstpeople.us/
Een kindvriendelijke en educatieve website over de N-Amerikaanse Indianen: legenden, spirituele gedichten, historische verdragen, duizenden fotoportretten, schitterende natuurfoto’s, clipart, bureaubladachtergronden, traditionele kunst, posters en nog veel meer. Zeer de moeite waard!
Een website met historische informatie over de Slag bij Little Bighorn, Fetterman’s Gevecht en de laatste dagen van Crazy Horse in Camp Robinson.

http://lakotalaw.org/
Een Lakota website die informatie geeft en aandacht vraagt over de schending van de mensenrechten en uitbuiting van Lakotas door de corrupte overheid in Zuid-Dakota. De site is op dit moment onbereikbaar wegens onderhoud. Zie ook: http://lakotapeopleslawproject.tumblr.com/

http://www.indigenouspeople.net/
Een website over de oorspronkelijke bewoners van de continenten met foto’s, achtergrondinformatie en veel literatuur. Gebruik de sitemap om je weg te vinden in dit labyrint van informatie.

http://www.custermuseum.org/
Museumsite over de Westerse Migratie Beweging en de slag bij Little Bighorn.

http://www.josephmarshall.com/
De website van Joseph Marshall III, Sicangu Lakota, survival-expert en schrijver van boeken over de Lakotas en hun leefwijze. Hij is tevens adviseur bij documentaires en films over de Lakota-Indianen. Hij speelde de rol van medicijnman in de miniserie Into the West.

 

Boeken:

Thomas Powers – The killing of Crazy Horse
Een minitieus gedetailleerd boek van de vermaarde journalist Thomas Powers over de laatste maanden uit het leven van Crazy Horse, het hoe en waarom van zijn tragische dood.

Mari Sandoz – Crazy Horse: The strange man of the Oglalas (3e ed.)
De historica Mari Sandoz roept een krachtig beeld op van een vergeten wereld en zij toont ons het  karakter van Crazy Horse met een kracht en verhevenheid dat past bij zijn heldendom.

Mari Sandoz – Cheyenne Autumn (2e ed.)
In de herfst van 1878 keerde een groep Cheyenne vanuit hun verbanningsoord terug naar hun geboortegrond in Yellowstone. Mari Sandoz vertelt het verhaal van hun hartverscheurende tocht van 2400 km.

Joseph M. Marshall III – The journey of Crazy Horse: A Lakota History
Het boek is een persoonlijke biografie dat een tot dusver onbekend beeld van Crazy Horse en de Lakota-gemeenschap vormt. Joseph M. Marshall, zelf een Lakota-Sioux, creeërt een levendig portret van Crazy Horse en zijn erfenis.

Joseph M. Marshall III – The Lakota Way: Stories and Lessons for Living
Hoe de spirituele overtuigingen van de Lakotas een grotere betekenis aan ons leven kunnen geven. The Lakota Way toont  het hart van de Noord-Amerikaanse filosofie en onthult het pad naar een betekenisvol en moreel bestaan.

Joseph M. Marshall III –  The Lakota Way of Strength and Courage: Lessons in Resilience from the Bow and Arrow
De metafoor van de pijl en boog  behandelt een schat aan inzichten, verhalen en onvervangbare wijsheid. Tijdloze lessen die gaan over: transformatie, eenvoud, kracht en veerkracht en het einddoel.

Ernie LaPointe – Sitting Bull: His Life and Legacy
Ernie vertelt over de mondelinge overleveringen van zijn overgrootvader Sitting Bull. Hij legt uit waarom de familieverhalen afwijken van de geschiedenisboeken over Sitting Bull, hoe ze zijn ontstaan en waarom hij zijn kant van het verhaal over Sitting Bull wil vertellen.

Dee Brown – Bury my Heart at Wounded Knee: An Indian history of the American West
Het boek is een gedetailleerd verslag van de systematische vernietiging van de Noord-Amerikaanse Indianen in de tweede helft van de 19e eeuw. Opperhoofden en krijgers van de Dakota, Ute, Sioux, Cheyenne en andere stammen vertellen in hun eigen woorden over de gevechten, bloedbaden en geschonden afspraken die hen en hun stam gebroken en gedecimeerd achterlieten.

Gloria Jahoda – Trail of Tears
Het waargebeurde verhaal van de Tocht der Tranen en de meedogenloze brutaliteit van de blanken die de Indianen dwongen te verhuizen naar troosteloze reservaten.

En last but not least de omvangrijke collectie boeken van de historicus Robert M. Utley. Kijk hier voor een compleet overzicht van zijn boeken omtrent de Noord-Amerikaanse Indianen.

 

Films, series en documentaires:

Independent Lens
Documentaires gemaakt door onafhankelijke filmmakers.

Independent Lens
8 documentaires met preview,

Michigan State University
Grote collectie documentaires met uitgebreide beschrijving en foto’s.

Michigan State University
Grote collectie films met uitgebreide beschrijving en foto’s.

The West
8-delige documentaire van Ken Burns over het Oude Westen door de eeuwen heen.

The Way West
4-delige documentaire van Rick Burns over de strijd in het Wilde Westen vanaf de Gold Rush tot Wounded Knee. (1845-1893).

Amazon.com
Overzicht van documentaires en reviews.

Discovery Channel – North America
7-delige serie over de schoonheid van de flora en fauna van Noord Amerika. Het grondgebied waar ooit de Indianen in vrijheid verbleven…

The Canary Effect
The Canary Effect is een hartverscheurende en schokkende documentaire uit 2006 over het effect van het VS-beleid op de inheemse bevolking (die inwoners van de VS zijn…)

The Invisible Nation
De Algonquin leefden ooit in harmonie in een omvangrijk gebied. Deze balans werd verstoord toen de Europeanen verschenen in de 16e eeuw.  Hun oorspronkelijke tradities raakten verzwakt en hun voedselbronnen werden geplunderd. Slechts 9000 Algonquin zijn er nog over. Ze leven in vreselijke armoede en hun rechten worden keer op keer geschonden. De inheemse bevolking ondergaat haar lot in stilte. Het voortbestaan van hun leven en hun cultuur is in groot gevaar.