Queen of the Sun

Queen of the Sun – Een documentaire over bijen

HoningbijKoningin van de zon, de waarde van bijen en het verhaal over hun ondergang. De bij is de laatste jaren veel in het nieuws geweest. Complete koloniën sterven af of verdwijnen gewoon van de ene op de andere dag. Wat is er gaande? De documentaire ”Queen of the Sun” vertelt ons over de onschatbare waarde die de bijen hebben voor ons en de wereld.

Te weinig mensen realiseren zich wat voor een impact bijen op ons en onze wereld hebben en wat voor impact het zal zijn als ze verdwijnen. Zij die het wel weten (politici, landbouwconcerns en chemiebedrijf  Bayer) ontkennen in alle toonaarden ‘elk causaal verband’ tussen pesticiden en de massale bijensterfte…

Deze film bespreekt alles wat bijen voor ons doen en gaat op onderzoek naar de oorzaak van de massale bijensterfte die de laatste jaren gaande is.

Bronnen:

http://www.queenofthesun.com

http://www.earth-matters.nl/7/7417/duurzaam-20/geheime-studies-bayer-naar-bijengif-moeten-openbaar.html

http://www.earth-matters.nl/39/4607/land-en-tuinbouw/nederlandse-overheid-blokkeert-bij-vriendelijke-middelen-in-landbouw.html

http://www.buzzle.com/articles/bees/

http://www.newmediaexplorer.org/sepp/2007/03/06/millions_of_bees_die_are_electromagnetic_signals_to_blame.htm

http://www.environmentalgraffiti.com/animals/news-doctor-says-bees-have-left-building%E2%80%A6-er%E2%80%A6-solar-system-0

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ekoeQodrVoM[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=53aFJQo-pzc[/youtube]

Deze documentaire  gooide hoge ogen op verschillende filmfestivals. Hij heeft al meerdere prijzen ontvangen voor beste documentaire en menige publieksprijs mogen ontvangen. Een documentaire om zeker in de gaten te houden dus.

Voor de mensen die niet helemaal op de hoogte zijn van wat er met de bijen aan de hand is, is hier wat handige informatie met verwijzingen naar eerdere artikelen.

U zult vast wel iets vernomen hebben dat er iets niet helemaal pluis is met de bijenbevolking. Vele sterven momenteel af en een echte oorzaak is nog niet gevonden. Veel potentiële oorzaken worden genoemd en de ene klinkt logischer dan de andere. Maar er heerst nog steeds veel verwarring over wat nou de hoofdoorzaak is van deze massale sterfte. De een zegt een schimmel of virus, de ander heeft het over verschuivingen in het elektromagnetische veld. Weer anderen geven pesticide de schuld of klimaatsveranderingen en de stijging in GSM-, Wi-Fi- en andere vormen van straling de afgelopen decennia. De pesticide-oorzaak lijkt de meeste aanhangers te hebben, maar nog steeds is men er nog niet helemaal uit.

Niet alleen sterven er bijen massaal af, maar ook verdwijnen ze van de één op de andere dag. De ene dag heeft een imker duizenden bijen en de andere dag zijn ze allemaal spoorloos verdwenen. Niemand vindt lijkjes of enig ander spoor van de bijen. Waar ze heen gaan weet niemand, men weet alleen dat ze met miljoenen verdwijnen over de hele wereld.

Update:

Op 3 augustus 2013 zond de BBC een documentaire over de bijensterfte uit, getiteld: What’s killing our bees?

Een excerpt van de BBC site:

“Bijen spelen een belangrijke en vaak onderschatte rol op het platteland. Bijen zijn voor de Engelse landbouw 430 miljoen pond waard. Een-derde van wat we eten is afhankelijk van de bestuiving van bijen. Maar hun aantal neemt dramatisch af.

De EU heeft vanaf dit jaar het gebruik van neonicotinoide pesticiden verboden in een poging de bijensterfte tegen te gaan. Journalist en bijenliefhebber Bill Turnbull leidt ons door de tegenstrijdige wetenschappelijke opvattingen in een poging de bijensterfte te verklaren. Hij zoekt uit waarom de bijen massaal sterven en of de pesticiden wel de boosdoeners zijn.

De documentaire richt zich op twee opzienbarende wetenschappelijke experimenten : in twee verschillende bijenkorven worden de bijen uitgerust met een tracking-systeem om zo uit te vinden wat er met hen gebeurd op het moment dat zij uitvliegen. De bijen dragen minuscule radar transponders die gelokaliseerd kunnen worden.  Het idee achter dit experiment is om uit te vinden of het gedrag van bijen wordt beïnvloed door de twee veronderstelde boosdoeners : pesticiden en de varroa-mijt die een dodelijk virus met zich meedraagt. De documentaire onthult een onverwachte intelligentie en gedetailleerde communicatie van onze bijen.”

Bron:

http://www.bbc.co.uk/mediacentre/proginfo/2013/31/horizon-whats-killing-our-bees.html